Typer av bandtransportörer

Inför köp av en bandtransportör finns det många val att göra t.ex.:

  • Vilka dimensioner ska transportbandet ha?
  • Hur tungt gods ska förflyttas
  • Vilken hastighet bör bandtransportören ha?
  • m.m.

Svaret på dessa frågor landar ofta i att man behöver gå lite tillbaka till grunden – vilka olika typer av bandtransportörer finns det egentligen?

I denna guiden kan du läsa om olika typer av bandtransportörer, dess fördelar, nackdelar och lite allmänna tips och tricks. Förhoppningsvis kan nedan guide hjälpa er när ni står inför ett köp av ett transportband!

De vanligasta typerna av bandtransportörer

Vad det gäller typer av bandtransportörer så finns det nog lika många typer som det finns leverantörer. Nedan listas dock de absolut vanligaste, och i följande avsnitt går det att läsa mer om respektive typ:

  • Bandtransportör med skivbädd
  • Bandtransportör med rullbädd
  • Teleskopisk bandtransportör
  • Kedjetransportör
  • Modulbandstransportör

Bandtransportör med skivbädd

En bandtransportör med skivbädd eller plåtbädd som det också kan kallas är förmodligen den vanligaste formen av transportband. Skivbädden innebär att själva bandet (som kan vara t.ex. gummi, PVC, m.m.) ligger på platt och glider över bädden när motorn driver bandet.

Denna typ av bandtransportör är vanlig för att den har en enkel och prisvärd konstruktion – ska man inte transportera för tungt gods/tunga paket är det en välbeprövad och välfungerande lösning.

Vad som är viktigt att tänka på när man beställer en bandtransportör av denna typ är just vilken vikt per kolli, samt vilken totatvikt man kan väntas transportera på transportbandet samtidigt.

Bandtransportör med skivbädd
Driver ni e-handel med paket som väger max 20 kg?
Då är en bandtransportör med skivbädd troligen rätt lösning för er.
Är det tyngre gods som ska transporteras? Ja, då är det viktigt att man väljer ett band och en skivbädd som genererar låg friktion när bandet går. Är friktionen för hög blir det av naturliga skäl både energikrävande för motorn (dåligt glid) och högt slitage på bandet. 
Bandtransportör med rullbädd

Bandtransportör med rullbädd

Som namnet avslöjar är en bandtransportör med rullbädd till skillnad från en med skivbädd konstruerad med just – rullar. Denna typ av transportband ska inte förväxlas med en rullbana, där godset är avsett att transporteras på rullar. På en bandtransportör med rullbädd finns ett transportband precis som vanligt (i t.ex. gummi eller PVC), men istället för att det rör sig över en platt yta så går/glider bandet på rullar.

 

Vad är då den stora fördelen med en rullbädd? Friktionen blir mycket låg!

Låg friktion innebär att man kan transportera tungt gods, lasta bandet tyngre över längre sträckor och inte behöver lika stark drivlina/motor för att få bandet att röra på sig.

En bandtransportör med rullbädd har fler komponenter och är således dyrare än en vanlig transportbana, lösningen är dock mer energieffektiv och kan transportera tyngre gods.

Vanliga industrier där denna typ av bandtransportörer används är t.ex. gruvindustri, avfallshantering och jordbruk. Det finns också tillämpningar inom handel/industri om man som företag hanterar stort eller tungt gods. 

Teleskopisk bandtransportör

Teleskopiska bandtransportörer är en transportör med ett smalt men väldigt effektivt användningsområde – att tömma containrar.

En teleskopisk bandtransportör är konstruerad så att man genom ett utskjut kan förlänga bandet, ofta upp till 5-15 meter. I andra änden finns sedan en motvikt, alternativt är transportören fastsatt i golvet så att inte bandet tippar när transportbandet är fullt utskjutet.

 

Fördelar som ofta lyfts fram med teleskopiska bandtransportörer är bland annat

  • Effektivare containerlossning genom kortare gång/körsträckor för personal
  • Färre av-/pålastningsmoment då gods kan komma in i sorteringsflödet direkt
  • Bättre ergonomi för personal vid containerlossning.

Stora tillverkare av denna typ av bandtransportörer är t.ex. Caljan Rite-hite, Feifer och Loadmaster.

Teleskopisk bandtransportör

 

Kedjetransportör

Kedjetransportörer är nästan som namnet avslöjar en lämplig lösning för tungt gods.

Genom att använda kedjor för att driva gods framåt kan man bygga en mycket tålig konstruktion som tål både höga laster och frekvent användning.

 

Den vanligaste lösningen är t.ex. att pallar, backar, fat eller någon annan lastbärare transporteras på två, tre eller fler kedjor. Man ser ofta denna typ av lösning i industriella miljöer, eller stora lager som har mycket helpallshantering. 

 

Kedjetransportörer är väldigt bra på att transportera gods över raka sträckor, ska man byta riktning på t.ex. en pall behövs dock någon form av växellösning som kan skjuta på godset på en ny raksträcka.

Kedjetransportör
En kedjetransportörs konstruktion, framförallt robustheten, gör att priset jämfört med t.ex. en vanlig bandtransportör är högre.
Bandtransportör modulband

Modulbandstransportör

Till skillnad från övriga transportörer som nämnts ovan är modulbandstransportörer inte särskilt vanliga inom vanlig lagerhantering – det är istället en produkt som är väldigt passande för t.ex. livsmedelsindustri och kemindustri.

Namnet modulbandstransportör kommer ifrån att själva bandet består av moduler (ofta i plastmaterial) som är som länkar. En stor fördel med denna typ av bandtransportör är att man kan vara väldigt flexibel i designen – man kan göra kurvor, spiraler och givetvis raka sträckor.

En annan fördel är om man ska transportera gods som t.ex. torkar eller kan droppa – modulbanden kan vara ihåliga och det blir således inte så mycket spill på själva bandet. Dessutom kan man enkelt göra rent dessa.

Ska ni köpa en bandtransportör?

Letar ni efter en eller flera bandtransportörer till er verksamhet så finns det som ni märker en del överväganden att göra – oftast brukar lösningen dock vara ganska självklar.

Behöver ni en optimerad lösning för ett väldigt unikt behov? Då kan det vara klokt att ta kontakt med någon tillverkare av nya bandtransportörer, med hjälp från en konstruktör kan man få precis det man behöver.

Ser behovet lite enklare ut, rak transport från punkt A till B? Då är begagnade bandtransportörer ett mycket konkurrenskraftigt alternativ vad det gäller värde för pengarna.

Behöver ni hjälp är ni varmt välkomna att ta kontakt via formuläret nedan.
Vill ni hoppa direkt in och se vårt sortiment av begagnade bandtransportörer så hittar ni det här.

Läs fler guider inom samma kategori